Древните градове

Адияман - Немрут (Adiyaman - Nemrut)

Планинският склон Немрут с гробната могила, в която е гробницата на цар Антиох от царство Комагена и още няколко огромни статуи, беше вписана в списъка на UNESCO на световното културно наследство през 1987 г.

Анталия - Демре Мира (Antalya - Demre Mira)

Демре-Мира и църквата на Св. Никола в гр. Демре са били едно от най-важните места за ликийската цивилизация. На 25 км. западно от Финике (Finike), 48 км. източно от Каш (Kas), Демре (Demre) е място, на което е имало селище от 5-ти век.

Айдън - Афродизиас (Aydın - Aphrodisias)

Този уникален античен град е кръстен на Афродита - богинята на красотата и любовта. Основаването на града е станало през късната неолитна епоха.

Бурдур (Burdur) - археологически обект Сагаласос (Sagalassos)

Град в облаците... Археологическият обект Сагаласос се намира в Югозападна Турция, близо до съвременния град Агласун (Ağlasun), област Бурдур; на около 110 км. северно от известното пристанище и почивен курорт Анталия.

Измир - Ефес (Izmir - Ephesus)

Руините на Ефес - първото основаване на античният град Ефес в границите на окръг Селджук в област Измир датира от 6000 г. пр. Хр. - през неолитната епоха

Кекова - село Ючагиз (Kekova - Üçağız)

Разположено между Каш (Kaş) и Демре (Demre), това е древен потопен град, на 500м. от село Ючагиз на средиземноморския бряг. Кекова е името на окръга, в който има прекрасни острови, заливи и древни градове.