Знаете ли че?

 Знаете ли, че?

* Единственият град в света, разположен на два континента е Истанбул, който е бил столица на три велики империи - Римската, Византийската и Османската - в продължение на над 2 000 години.

* Най-старото познато селище в света е в Чаталхоюк (Catalhoyuk) в централна Анадола, Турция, и датира от 6 500 г. пр. Хр.

* Свети Николас - истинският Санта Клаус (Дядо Коледа) – е роден в Патара (Patara) в Турция и има църква, посветена на него в Демре (Demre).

* Дева Мария е прекарала последните си дни в Селчук, област Измир (Selcuk, İzmir), близо до древния град Ефес (Ephesus).

* Леонардо да Винчи е рисувал проекти за мост над Златния Рог - теснина на устието на Босфора. Мостът обаче никога не бил построен.

* Юлий Цезар заявява прочутите си думи „Veni, Vedi, Vici” (Дойдох, видях, победих) в Турция, когато победил Понт (Pontus) - страховито царство в черноморската област на Турция.

* Езоп, известен с басните и притчите си, е роден в Анатолия.

* Първият университет, записан в историята, е в Харан (Harran), Югоизточна Турция.

* Омир е роден в Измир, на западния бряг на Турция и описва Троя, която е на запад от Измир, в неговата епопея Илиада.

* Ваксината срещу едра шарка е внесена в Англия и Европа от Турция от лейди Мери Монтегю в началото на 19-ти век (след като турски лекари спасяват живота на сина й).

* Част от турският югозападен бряг е бил сватбен подарък от Марк Антоний за Клеопатра.

* Известната Троянска война се е водила в Западна Турция, близо до мястото, където е издигнат дървен образец на Троянският кон.

* Александър Велики завоювал голяма част от територията на днешна Турция и разсякъл Гордиевият възел във Фригийската столица Гордион (Gordium) недалеч от днешната турска столица Анкара (Ankara).

* Едно от седемте чудеса на света, храмът на Артемида в Ефес (днес са останали само руини от основите му) е бил в Селчук, област Измир.

* Едно от седемте чудеса на света, Мавзолея в Халикарнас (Halicarnassus), днес са останали само руини от основите му в Бодрум, област Мугла (Mugla).

* Думата „тюркоаз“ произхожда от думата „турски“ на френски (Turquois) - красивият цвят на водите на Средиземно море на южния турски бряг.

* Първите монети в историята са сечени в Сардис (Sardis), близо до Измир, столица на древното царство Ликия (Lycia), в края на седми век пр. Хр.

* Според легендата за „Големия потоп“, след оттеглянето на водите Ноевият ковчег попаднал в планината Арарат (на турски Ağrı Dağı) в източна Анатолия.

* Анатолия е родно място на много хора, останали в историята, като например, фригийският цар Мидас, бащата на историята Херодот и Св. Павел

* Една от първите най-точни карти на света е изготвена от известният турски картограф и навигатор Пири Реис през 16-ти век.

* Противно на общоприетото мнение, лалето произхожда от степните области на Азия, а не от Нидерландия. Турците първи дават на нидерландците прочутите им лалета, което поставя началото на манията по тях в Англия и Нидерландия. През 18-ти век в Османската империя има период на елегантност и веселие, наречен „Епохата на лалетата“.

* Седемте църкви, за които се говори в Откровенията на Йоан в Библията, се намират в Турция: Ефес, Смирна, Пергам, Тиатира, Сардис, Филаделфия и Лаодикия (Ephesus, Smyrna, Pergamum, Thyatira, Sardis, Philadelphia, Laodicea).

* Най-ценният копринен килим в света е в музея Мевлана в гр. Коня, Турция. Пътешествията на Марко Поло през тринадесети век го довели до тук, и той отбелязал, че „най-добрите и красиви килими“ се намирали в Турция.

* Първият полетял човек е бил турчин. Използвайки две крила, през 17-ти век Хезарфен Ахмет Челеби (Hezarfen Ahmet Çelebi) прелетял от кулата Галата през Босфора, и се приземил в Юскюдар (Üsküdar).

* Гьобекли Тепе/Шанлъурфа (Gobekli Tepe/Şanlıurfa) е най-старото място за боглослужение направено от човека, открито до сега. Датира от 7500 - 6000 г. пр. Хр.