Турския начин на живот

Турският начин на живот е ярка мозайка, съпоставяща Запада и Изтока, модерното и древното

Животът в Турция е богато разнообразие на култури и традиции, някои датиращи от векове, други - от по-скорошно наследство. Всеки гост на Турция ще намери много екзотика, както и много познати неща. Вълнуващата смес от Изток и Запад е същината на турският начин на живот.

Език

Официалният език на страната е турски. Той се говори от над 220 милиона души и е петият най-разпространен език в света.

Турският се пише с латинската азбука и шест добавени символа. Турският е напълно фонетичен - всяка буква от азбуката отговаря на само един звук, така че всяка дума звучи точно както се пише.

Английският е заменил френският и немският като най-важен втори език, преподаван в училищата, и става все по-разпространен. Английски говорят и разбират много от хората в Турция. Освен него се говорят и немски, руски и френски, особено в популярните места за почивки.

Религия

Турция е единствената страна в ислямския свят, където религиозните и държавните дела и образование са разделени. Това разделение е заложено в конституцията - че религията няма никакво място в управлението на държавата. Както много европейски страни, в Турция седмичният почивен ден е Неделя, а не Петък - както много хора погрешно смятат - и използваният календар е Григорианският. Конституцията осигурява свобода на вярата и религията. По времето на османската империя, хора от много религии живеели заедно в мир, и от тогава това многообразие е запазено. Днес в Турция има 236 църкви и 34 синагоги, отворени за богослужения.

Туризъм

Посетителите на страната често остават приятно изненадани от приятелското отношение от страна на турците, които биха загърбили личните си дела, за да помогнат, или с удоволствие биха поговорили с тях. Гостоприемството е едно от най-характерните качества за турската култура, а турците вярват, че към посетителите трябва да се отнасят като към „Гости, изпратени от Бога“. Това отношение е оцеляло до 21-ви век и не изглежда да е намаляло заради масовия туризъм. Всъщост е точно обратното - повечето турци се радват на възможността да срещнат чуждестранни посетители, да научат нещо за различни култури и да упражняват чуждоезиковите си умения.

Храна

Турската кухня е известна като една от най-добрите в света. Тя е смятана за една от трите основни в света заради разнообразието на рецептите си, използването на природни съставки, вкусовете й, които допадат на всяко небце и влиянието й в Европа, Азия, Средния изток и Африка. Води началото си от Централна Азия - първият дом на турците - а после се е развила, обогатена от вътрешноконтиненталните и средиземноморски култури, с които турците са общували след пристигането си в Анадола.

Турската кухня е в известен смисъл мост между далекоизточни и средиземномоски кухни, като основната идея винаги е доразвиване на естествения вкус и аромат на съставките.