Организирана дейност

 

Летене с балони

Най-доброто място за обиколки с балони с горещ въздух в света е Кападокия (Cappadocia). Кападокия предлага изгледи към чудати каменни образувания; къщи и църкви са изсечени във вътрешността на тези земни колони.

Наблюдение на птици

Общият брой на видовете птици в Турция е колкото броят на видовете птици в цяла Европа.

Растителни видове

На Анадолският полуостров има растения, рядко срещани по света. Докато в Европа има 12 000 растителни вида, само в Турция има 9 000.

Разглеждане на пещери

Около една трета от територията на Турция има за основа карбонатни скали, особено в районите на планинската верига Тавър в Северозападна Анатолия (Северозападен Анадол) (Northwest Anatolia), в затвореният басейн на Коня (Konya) и в Югоизточна Анатолия (Югоизточен Анадол).

Конгресен туризъм

Турция - мястото, където се срещат Европа и Азия - е идеална дестинация за провеждане на конгреси и наградни пътувания с богато разнообразие на места за настаняване, конферентни зали и професионално оборудване.

Водолазно гмуркане (дайвинг)

В турските морета запалените гмуркачи могат да разкрият тайните на пленителния подводен свят - от подводни пещери до потънали кораби и дори останки от антични градове.

Религиозни средища

От векове някои места по света са били средища за общуване между различни култури, цивилизации и религии.

Голф

Наличието на големи подходящи пространства и умереният климат по средиземноморските и егейските брегове създават голям потенциал за голф-туризъм.

Високопланински местности

Високопланинските месности в Турция и начинът на живот на местното население играят важна роля в богатото културно разнообразие на Турция.

Лов

Ловци с необходимите ловни разрешителни могат да ловуват животински видове, които са размножавани и пускани на свобода в частни ловни стопанства, одобрени от съответните власти

Планинарство

Турция предоставя на любителите планинари невероятно разнообразие от интересни възможности за катерене, които със сигурност ще задоволят дори най-взискателните туристи и катерачи.

Парапланеризъм

Парапланеризмът в нашата страна е припознат с откритието на планината Баба във Фетие, Олудениз (Mount Baba, Fethiye, Oludeniz) през 1990 г.

Рафтинг

Турция, с изобилните си природни дадености и стотици реки, предоставя страхотни възможности за водни спортове като рафтинг, кану и водни ски.

Курорти с горещи минерални извори

Турция е сред седемте държави в света с най-много и най-качествени горещи минерални извори. Повечето са близо до популярни места за туризъм като Измир, Памуккале и Мармарис (Izmir, Pamukkale, Marmaris).

Зимни спортове

В Турция има няколко ски-курорта, които предлагат условия за ски. Повечето от тези курорти са в гористите области на средно високи планини.

Пътуване с яхта

Сините води на Средиземно, Егейско, Черно и Мраморно море заобикалят Турция от юг, запад и север. С над 8 333 километра брегова линия, Турция е съкровищница пълна със заливи, проливи и плажове.

Младежки туризъм

Турция осигурява места за къмпинг и удобства за туристите и местните младежи, за да могат да се насладят на приятна почивка.