Алания

Алания (Alanya) е прекрасен ваканционен център с приказни пясъчни плажни ивици, модерни хотели и мотели, както и многобройни рибни ресторанти, кафенета, клубове и барове. Кафенетата, ограждащи пристанището, са предпочитано място за срещи за туристите, както и за местните. От парка на града, пътят тръгва по брега до пристанището, очертано с безбройни бутици, изкушаващи туристите със занаятчийски произведения и сувенири като кожени облекла, бижута, чанти, забавно изрисувани кратуни, които са символ на региона. Има много плажове, удостоени със сини флагове и красиви гледки, например, пещерата Дамлаташ (Damlataş), археологическият и етнографският музеи, долината Дим Чай (Dim Çayı), три морски пещери: Фосфорлу Маара (Fosforlu Mağra), Къзлар Маарасъ (Kızlar Mağrası) и Ашъклар Маарасъ (Aşıklar Mağrası) и много други.

Ако обичате да изследвате пещери, трябва да видите пещерата Дамлаташ (Damlataş). Близо до пещерата се намира и етнографският музей. С лодка можете да стигнете до други три пещери: Фосфорната пещера (Fosforlu mağrası) с нейните фосфоресциращи скали, Момичешката пещера (Kizlar Mağrası), където пиратите преди векове са държали своите затворнички, и Пещерата на любовниците (Aşıklar Mağrası). Прохладната сянка на долината Дим Чай (Dim Çayı), на 15 км. източно от Алания (Alanya), е идеалното място за усамотение и почивка. Морето навсякъде около Алания е отлично за плуване.

Когато природата раздавала красоти, Алания е получил свръх много. Алания е един от най-красивите брегове на Средиземно море. Плажната ивица е дълга няколко километра, и е предимно пясъчна. На много места пясъкът е толкова фин, че не полепва по тялото... Непосредствено след Средиземно море, чиито води близо до Алания са във всички нюанси на синьото и тюркоазеното, се издига западната част на планинската верига Тавър. Тя създава един доста различен свят с боровите и кедровите си гори, бързите реки, спускащи се от върховете, и долините си. Когато цъфнат портокалите, целият град мирише на музика: целогодишно шарени цветя красят пътеките - успокоение за очите и душата. В Алания можете да откриете пещери и на сушата и в морето - те са пленителни, тайнствени и лечителни...И слънцето оживява...Алания е мястото, където слънцето ви се усмихва.

За повече информация, кликнете тук: