Анталия

Анталия (Antalya), перлата на турската ривиера, е най-впечатляващата част от средиземноморското крайбрежие на Турция. Типичен турски курорт - смесица между модерен метрополис и старомодно малко градче - в центъра на Калеичи (Kaleiçi) във вътрешността на стария квартал. Този район през последните години претърпява нещо като възраждане, като много от дървените османски къщи се реставрират и превръщат в бутикови хотели. По тесните улички на стария град не се допускат автомобили, което го прави добро място да попиете от местната атмосфера около очарователното пристанище. Символът на Анталия е минарето с канелюри Ивли Минарели (Yivli Minareli), построено от селджуките през 13-ти век. В археологическият музей има много интересни експонати от палеолитната епоха чак до времето на османците.

Анталия / Адрасан (Adrasan) - Олимп Анталия има зашеметяващи планински гледки, а градът е разположен високо върху стръмни скали, като много от големите хотели са с в покрайнините на града с изглед към морето. Крайбрежната зона на Лара (Lara), разположена на около 12 км. на изток, е мястото, където се простира най-прекрасният плаж в околността, познат със златния си пясък и бързо превръщащ се сам по себе си в курорт. На запад е един друг популярен плаж - дългият и каменист Коняалтъ (Konyaaltı). Насочвайки се към планината, можете да се насладите най-много на гледките, като посетите забележителните водопади Дюден (Düden) или Куршунлу (Kurşunlu). В Саклъкент (Saklıkent), разположен само на 50 км. от централната част на града, можете даже да карате ски - сняг по склоновете има до началото на април. Има много ваканционни курорти в границите на региона Анталия, като например, Алания (Alanya), Белек (Belek), Калкан (Kalkan), Каш (Kaş), Кекова (Kekova), Кемер (Kemer), Олимп (Olympos), Патара (Patra) и Сиде (Side).

Анталия се радва на автентична кухня - една чудесна комбинация на средиземноморски и арабски влияния. Някои от специалитетите са супата Кулаклъ (Kulaklı), приготвяна от нахут и ситно накълцани парченца месо; Тахинли Пияз (Tahinli Piyaz), което е салата от сушен фасул, овкусена с тахан; Тандър (Tandır) кебап, Кабак Татлъсъ (Kabak Tatlısı) - тиквен сладкиш, подсладен със счукано сусамово семе и гроздов сироп и сладко от бергамот.

Анталия има много колоритен нощен живот. Това важи в особена сила за летните месеци, когато отличаваното с награди яхтено пристанище и районът около него кипят от живот с дискотеките, баровете и заведенията, които са популярни както сред туристите, така и сред местните. Така е и в Кемер (Kemer) и Титрейенгьол (Titreyengöl) - има много привлекателни заведения, барове с рок-музика и традиционни турски таверни. Нощният живот в Анталия става още по-вълнуващ по време на международния филмов фестивал Златен портокал (International Golden Orange Film Festival).

За повече информация, кликнете тук: