Измир

Измир (Izmir) - градът в който се намира Храма на Артемида, едно от седемте чудеса на античният свят. „Аз съм на 8 500 години...“ казва градът на Омир...

Легендарните жени-войни - амазонките са основали Измир, или Смирна (Smyrna), както се наричал в античността, според едно от преданията. Според друго, бил основан от лелегите. Градът се намира на егейския бряг в Западна Турция и е най-голямото и важно селище в Егейския регион. Измир е успял да се модернизира, запазвайки археологическите и историческите си ценности, и е важен търговски център заради пристанището си. Разнообразието от дейности и ресурси, които Измир може да осигури, го прави много привлекателно място за туризъм. Слави се с лековитите си термални извори, балнеоложкия и спа туризъм и дълбоко синьо море с плажове, на които се вижда символът на безопасността - синият флаг.

Вятърът и водата изпълват и придават обаянието на Измир. Възползвайки се от егейския морски бриз, Измир заслужено се слави с изгледите и руините на места като Бергама (Bergama (Pergamon)), Чешме (Çeşme), Фоча (Foça), Кемалпаша (Kemalpaşa), Селджук (Selcuk), Тире (Tire) и Урла (Urla), които са изключително богати на природни и исторически ценности.

Измир предлага на посетителите си много начини за неповторима почивка. Географскоро му положение обуславя средиземноморския климат, природната му красота, богатото културно и историческо наследство, плажовете, термалните извори и балнеология. Освен това, градът се слави с богата кулинарна традиция, в която се използват грозде, смокини, маслини, цитрусови плодове, морски дарове, както и наследените умения на цивилизациите, живели тук през хилядолетията.

Градът, наричан в Турция „красивият Измир“, се намира в началото на дълъг и тесен залив, украсен с яхти, пътнически кораби и знамена. Има топъл климат, а прохладният морски бриз спасява от изгарящото слънце. Измир, който сe радва на особена културна и историческа идентичност, е третият по големина град в Турция. Пристанището му, разположено в залива, е второто по големина в Турция. Като оживен и космополитен град, той е от голямо значение за културния живот на Турция с Международния фестивал на изкуствата и Международното изложение (панаир).

Целият път по крайбрежието е очарователен. Областите Алсанджак (Alsancak) и Каршъяка (Karşıyaka) предлагат много възможности да се запознаете с местните хора в ресторантите, кафенетата и по пешеходната зона.

Заради средиземноморският климат, летата са горещи и сухи, а зимите - топли и дъждовни. През зимните месеци температурите рядко падат под нулата. Умереният климат гарантира добри условия за дейности на открито и водни спортове през повечето време в годината.

С обща площ от 11 973 кв. км, Измир включва следните окръзи: Алиага (Aliağa), Балчова (Balçova), Байъндър (Bayındır), Бергама (Bergama), Бейдаa (Beydağ), Борнова (Bornova), Буча (Buça), Чешме (Çeşme), Чиили (Çiğli), Дикили (Dikili), Фоча (Foça), Газиемир (Gaziemir), Гюзелбахче (Güzelbahçe), Карабурун (Karaburun), Каршъяка (Karşıyaka), Кемалпаша (Kemalpasa), Кънък (Kınık), Кираз (Kiraz), Конак (Konak), Мендерес (Menderes), Менемен (Menemen), Нарлъдере (Narlıdere), Йодемиш (Ödemiş), Сеферхисар (Seferihisar), Селджук (Selcuk), Тире (Tire), Торбалъ (Torbalı) и Урла (Urla).

За повече информация, кликнете тук: