Кападокия

Областта, известна като Кападокия (Cappadocia), включва градовете Югрюп (Ürgüp), Гьореме (Göreme), Аванос (Avanos), Ючхисар (Üçhisar), Деринкую (Derinkuyu), Каймаклъ (Kaymaklı) и Ахлара (Ihlara), и техните околности. Това е изумителна област. Скалните образувания, които изглеждат като обитавани от духове, и цели градове и храмове, разпространяващи се дълбоко под земята, съществуват в странна, неземна атмосфера. Кападокия е известна и заради тъкането на килими, виното и характерните червени грънчарски изделия от района на Аванос. Тя е била убежище за ранните християни, които се спасявали от гоненията и извършвали богослуженията си под земята. В района има около 3000 каменни църкви, но не всички са отворени за посещения.

Селището Гьореме е разположено в самото сърце на местната туристическа индустрия, и много от жителите му все още живеят в „пещерни“ жилища, а някои от тях дори са превърнати в малки евтини хотели. В околностите се намират удивителните каменни образувания, познати като Пери Баджаларъ (Peri Bacaları) или „Вълшебните комини“.

В районите наоколо има стотици подземни градове. Два от най-впечатляващите са Каймаклъ (Kaymaklı), който е на 8 нива, и Деринкую (Derinkuyu), който достига дълбочина от 55 метра. Били са използвани от християните по време на гоненията срещу тях през 7-ми век. Те си създали среда за живот под земята, задоволяваща всичките им потребности, включително спални, кухни и складови помещения.

Кападокия е добро място за купуване на килими, бижута и антики, и много търговци идват тук на път за Истанбул. Главната търговска зона започва от Джумхуриет Мейданъ (Cumhuriyet Meydanı) и продължава по Кайсери Джаддеси (Kayseri Caddesi), където могат да се намерят килими от цялата страна. Има магазини, предлагащи богато разнообразие от сребърни антики, донесени предимно от селата в Източна Турция. Фигурки с „вълшебните комини“, кападокийски порцеланови кукли, керамични чашки, и разбира се местно вино от различни винарни са някои от другите сувенири, които можете да намерите.

Националният парк Гьореме и Кападокия са уникално творение на природата, със склонове пълни с еолични стълбове, богати на водни извори в низините, пищна растителност и много скални църкви, изрисувани със стенописи.

Посетителите на Кападокия виждат най-отбраните примери за селджукска и османска архитектура и изкуство. Керван-сараите (ханове за пренощуване на кервани) в Егри Минаре (Egri Minare), Алайхан (Alayhan), Султанханъ (Sultanhanı) и Сарлхан (Sarlhan), джамията Таскинпаша (Taskinpasa) в Юргуп (Ürgüp), местата на Сунгур Бей (Sungur Bey) и джамията на Аладин (Alaaddin) в Нигде (Niğde) са само някои места, които си заслужава да посетите. За да опознаете тази тайнствена земя и да станете свидетели на хармонията между хората и природата, трябва да посетите и Юргуп (Ürgüp), Учхисар (Üçhisar), Аванос (Avanos), Гьореме (Göreme), Кавусин (Cavusin), Ортахисар (Ortahisar), Синасос (Мустафа паша) (Sinnassos (Mustafapasa)), и клисурите Ихлара (Ihlara), Соганли (Soganli), Зелве (Zelve) и Гюверджинлик (Guvercinlik).

Кападокия, отразяваща хармонията между природата и човечеството, очаква онези, които биха искали да открият тази тайнствена земя и да видят уникалното творение на природата.

За повече информация, кликнете тук: