Кушадасъ

Кушадасъ (Kusadası) е един от най-космополитните курорти и спирка на големите круизни кораби. Това е един добър целогодишен курорт, предлагащ прекрасни плажове, отлични възможности за пазаруване и истински нощен живот. В превод от турски език „Кушадасъ“ означава „птичи остров“, наречен така заради островчето Гюверджин Адасъ (Guvercin Adası) или 'Остров на гълъбите', свързан със сушата чрез път, построен над водата и прочут със своята крепост от 14-ти век - времето на Генуа. В околността има много пясъчни плажове. Кадънлар Плажъ (Kadınlar Plajı) или „Женският плаж“ е централен, но може да бъде оживен с хора, така че е по-разумно в активния сезон да се отдалечите от центъра към места със същите пясъчни плажове, но по-усамотени. Калеичи (Kaleiçi) е старият център на града и предпочитано място за пазаруване и развлечения. Османският Кервансарай, или страноприемница, в момента е в частни ръце, но е впечавляваща местна забележителност и символ на градския център. Съвременните пътешественици могат да намерят всички удобства и да отседнат в хотели от всякакви категории и размери.

Разположението на Кушадасъ го прави удобна отправна точка за желаещите да посетят Ефес (Ephesus), който е само на 30 минути път с автомобил.

Освен това е заобиколен от едни от най-красивите природни паркове в Турция, природен парк Каламаки (Kalamaki), намиращ се на полуостров Дилек (Dilek), приблизително 30 км. на юг. Гъста борова гора покрива стръмните склонове, спускащи се до самите плажове и кристално чистото море. Тук се срещат някои от най-редките животински видове в Турция, като анадолската чита и диви коне. Неделните дни често са натоварени, защото идват и много местни хора. Друго удивително място в околността е езерото Бафа, на около 80 км, източно от Кушадасъ.

Най-известният плаж в околността е Женският плаж (Kadınlar Plajı) на 3 км. южно от града. До него има редовен превоз с маршрутни таксита, наречени Долмуш (Dolmuş) и в активния сезон са доста препълнени. Гюверджин адасъ 'Остров на гълъбите' (Guvercin Adası) има скалисти брегове, но все пак може да се плува, а има и малък плаж на 500 метра северно от полуостров Йаланджъ Бурну (Yalanci Burnu). По-добър е плажът Памуджак (Pamucak), на 15 км. на север по пътя към Селджук (Selcuk).

За повече информация, кликнете тук: