Мармарис

Мармарис (Marmaris) е един от най-предпочитаните турски курорти, привличащ много почиващи, като не малко от тях се връщат година след година. Любим е както на семейни, така и на млади двойки. Има страхотно разположение. Географските му дадености изключително приличат на тези на фиордите, със стръмни и покрити с борови гори хълмове, спускащи се до бреговете, скалисти заливи и островчета.

Има богат избор на удобства и места за отсядане - от петзвезден лукс до апартаменти на самообслужване. Повечето хотели са построени до главния път край морето, някои са на самата брегова ивица, но много от новите хотели са в хълмистите райони като Армуталан (Armutalan). В Мармарис и околните заливи има много центрове по водни спортове, които са готови да ви съдействат за всякакви водни приключения - и на повърхността и подводни - включително за екстремни спортове. Заливът Akvaryum (Аквариум), морската пещера Бaджa (Baca) и зоната на рифа са прелестните места, предпочитани за гмуркане от местните жители и посетителите. Походите из природата, по-вълнуващите спортове като рафтинг на река Даламан (Dalaman), и трекинг турове се организират от туристическите агенции. Друга възможност е сафари със SUV-джип.

Някои места около Мармарис, където в античността е имало градове, са например: Amos (Hisaronii-Turung), Bybassos (Hisaronii), Kastabos (Hisaronu), Syma (Bayir Village), Larymna (Bozburun), Thyssanos (Sogiit), Phoinix (Tashca), Loryma (Bozukkale), Kasara (Serge Harbour), Cedrai (Sedir Island), Euthena и Amnistos (Karacasogut).

Мармарис и близките курорти разполагат с леглова база от общо над 100 000 легла, като има хотели и комплекси по възможностите на всеки. Повечето хотели са в центъра, Армуталан (Armutalan) и Ичмелер (İçmeler), места за настаняване има и в Тунинг (Tuning). Има много малки и евтини хотели близо до заливчетата, които опазват красотата на местната природа и околна среда. За посетителите, търсещи спокойствие и тишина, за препоръчване са малките хотели в Селимие (Selimiye), Орхание (Orhaniye), Бозбурун (Bozburun), и Хисаронии (Hisaronii). Търсещите места за къмпингуване с кампер или каравана съветваме да се свържат предварително с Orman Camps (горски отдел).

След като се завърнете в хотела си, умората от интензивния туризъм или обиколки по суша или море се преодолява най-добре като се включите в нощния живот на „улицата на баровете“, която е сърцето на местния нощен живот. Забавлението се завихря с пълна сила след полунощ и продължава до сутринта, с участия на живо от местни и чуждестранни изпълнители. Улица Узуняли (Uzunyali), която върви по крайбрежието от центъра на Мармарис към Ичмелер (İçmeler), е алтернативното място за развлечения. Многобройни малки и големи кафенета, барове, ресторанти и дискотеки предлагат различни видове музика, анимации и шоу-програми.

Старият град с тесните си сенчести улички, скрити от слънцето с платнища, и пълни с магазинчета и сергии, си има собствена пъстра атмосфера. Различни видове дантели - обичаният традиционен занаят се продават в изобилие в тези магазинчета и пазари. Около пристанището и в крепостта има много магазини, предлагащи медни и дървени украшения и bric-à-brac, евтини бижута и дрехи местно производство. Големи пазари се организират в петъците на мястото на старата автогара, в сряда в Ичмелер, и неделя - в Белдиби (Beldibi). В Ичмелер всеки ден е пазарен ден, като там могат да се намерят много различни неща - от произведения на изкуството до дрехи.

За повече информация, кликнете тук: