Черноморски регион

Да започнем от океанския климат на турското черноморие ,там зимите са с по-студени, а летата по-влажни. Черно море е оградено с високи планини, по чиито склонове растат лешници,царевица и нежен чай. Високо планинските проходи и криволичещи пътища, предлагат спиращи дъха гледки към Черно море, докато Ви водят към високи земи и степи, където овощни градини цъфтят по хълмовете.

В черноморския регион  доминират ястията с царевица и hamsi (аншоа) от която се приготвят над 35 традиционни ястия, включително и сладки!

По турското черноморие, денят започва рано - с изгрева на слънцето, когато пекарните палят пещите, а рибарите слизат към брега. Там в кафенетата, местните мъже седят на ниски столчета, хвърлят табла и посръбват чай от миниатюрни чашки. Пекарните пръскат неустоим аромат на топъл хляб, печеното месо дъха на букет от подправки. Дори киселото мляко в магазините е като събуден спомен - с вкус на мляко и един пръст каймак отгоре. 

Трабзон, Ризе и Амасия са по-големите градове в този регион и са рай за туристите предпочитащи планинските местности.

Трабзон се намира  в източната част на черноморския регион и е градът в които е роден и  израснал Султан Сулейман Великолепни. С културните си забележителности, градът е отворен за туризъм през всички сезони на годината. Той е познат с езерата, бързите си води, плата и с растителности, обагрени във всички тонове на зеления цвят! Има много места подходящи за караванен и културен туризъм. Алпинизъм,  джип сафари,парапланеризъм, преходи с кану-каяк, са само някои от възможностите за туризъм и спорт на открито, които се предлагат в района на Трабзон. Познати и търсени в региона са произведения на златарството- много популярен занаят тук. Една от най-предпочитаните забележителности от туристите тук е скалният манастир Сумела(Дева Мария).Той се намира в покрайнините на планината Карадаг. Скалистата пропаст на която е разположен е 300 метра над долината. Построен е през 13 век, но златната му епоха  е 19 век, когато е бил достроен и възтановен от предходните пожари.

Град Ризе също е в източната част на Черно море. Този регион и до ден днешен е основен производител на така познатия ни турски черен чай. Ризе се откроява с културни и исторически забележителности- мостове, замъци, долини и високи върхове,плата и планински потоци, които го правят специално място за туризъм. Къщите са с уникална ахитектура и са построени от дърво и камък, като по този начин се сливат с природата в района. Конструкцията на каменните мостове в града също е доста интересна.  Повечето мостове са построени по време на Османската империя. Има райски места извън града с голи възможности за спортове на открито, а по реките Икиздере, Айъдере и Карадере се провеждат международни  състезания по рафтинг. Планинското ходене, конната езда, риболовът и карането на велосипеди и мотоциклети, са някои от най-добрите начини да се насладите на уникалната гледка на град Ризе. Водещите забележителности на града  са: Къщата музей на Ататюрк, Етнографския музей, Замъците и Историческите джамии.

Черноморския град Амасия, е град с прекрасни къщи по протежение на брега, вкусни ябълки и легенда според която името на града идва от амазонската кралица Амасис. Градът има  стратегическо положение на високата страна на долината, удобно за защита от нападателите. Той е бил дом на много цивилизации от хетите до наши дни. Много царе от Понт до Страбон, художници, писатели, архитекти, мислители, учени и поети са израснали в този град през вековете.  Много от султаните Османската империя са получили образование в училищата в града.  Историческите, културните и природните забележителности са добре запазени. Това са стари имения, джамии, кервансараи, училища и замъци. По брега на Зелената река се връщаме 200 години назад във времето с къщите- симжол на града. Друг символ са 13те каменни гроба  на кралете в северната част на долината, с история отпреди 2300 години. Тук широко разпространени заняти са килимарството, производството на чайници, железарство, дървообработване и тъкачеството.  Забележителностите в града са Крепостта Амасия, имението Хазепахлар, пещерата Магара, каналът на Ферхат и джамията Йеди кулар райското място за повече от 34 вида птици.

За повече информация, кликнете тук: